Om någon kollapsar ombord

Plötsligt brister uppmärksamheten och bommen i bakhuvudet är ett otäckt och smärtsamt faktum. Eller så slår magsjukan till, utan förvarning, många sjömil från land. Eller så lämnar hjärtinfarkten din skeppskamrat hjälplös. Alla sjukdomar som kan drabba dig i land – plus sjösjuka – kan också hemsöka dig ute till havs. Och olyckstillfällena är inte direkt färre. Skillnaden är att i båten så är hjälpen oftast betydligt längre bort. Är olyckan framme gör så här.

1. Stanna båten

None
Kjell Eriksson

Slå av motorn, om sådan används, och se på andra sätt till att båten är still och inte börjar driva.

2. Kontroll

Sjösäkerhetsskolan kollaps2

Kontrollera andning, hjärtfrekvens och medvetandenivå. Är personen vid medvetande eller kan andas själv gäller framstupa sidoläge för att hålla andningsvägarna fria.

3. Flytt

Sjösäkerhetsskolan kollaps3

Se till att personen som behöver hjälp ligger så att han eller hon kan ta emot den. Båtar är olika stora, men generellt sett är sittbrunnen bra för till exempel hjärtkompression.

4. Tillkalla hjälp

Sjösäkerhetsskolan kollaps4

Ring Sjöräddningen på din mobil. Finns radio är fördelen att ett allmänt anrop kan leda till att andra sjukvårdskunniga personer kommer och hjälper. Du behöver inte certifikat för att använda radion i en nödsituation.

5. Hjärt- och lungräddning

Sjösäkerhetsskolan kollaps5

Börja ge hjärt- och lungräddning. Är ni flera på båten, så kan en arbeta med livsuppehållande åtgärder medan en annan kallar på hjälp.

6. Invänta hjälp

Sjösäkerhetsskolan kollaps6

Fortsätt ge hjärt- och lungräddning ända tills hjälpen anländer.

 

Tillbaka

FBK NYHETSBREV

Svenska sjö