Man över bord

  Varje år faller människor över bord under så svåra förhållanden att sjöräddningen larmas. Några mister livet. De flesta larm gäller fritidsbåtar. Det bästa är så klart att tänka efter före. Sjösäkerhetsskolan nummer ett har samlat sex steg för hur en man-överbord-situation hanteras. Träna på de olika momenten i en man-över-bord-situation på just din båt och lär känna din utrustning så att du inte slösar bort onödig tid om olyckan skulle vara framme.
 
 
Sjosakerhetsskolan1_steg1

Steg 1 – ÖGONKONTAKT

Skrik högt ”man över bord”. Släpp aldrig människan i vattnet med blicken. Peka tydligt med rak arm mot den plats där olyckan inträffade. Är du ensam: försök hålla kvar ögonkontakten så bra du kan. Har du ramlat i vattnet, ska du så fort som möjligt ta sig tillbaka till båten igen. Det är lättare att simma med en ouppblåst flytväst. Vänta därför med att blåsa upp den tills det verkligen behövs. Är du svår att se, gör dig så synlig som möjligt genom att vifta med armarna och skrika.

Sjösäkerhetsskolan1_2

Steg 2 – FASTSTÄLL POSITIONEN

Stanna båten. Markera platsen genom att slänga i en livboj med vimpel, trycka på man-över-bord-knappen i navigeringsutrustningen eller snabbt kolla båtens position, om det finns sådan utrustning ombord. Tänk på att en snabb motorbåt eller en segelbåt hinner gå långt på några sekunder. Tiden är det största hotet när en människa faller över bord. En van simmare klarar tio minuter i tiogradigt vatten innan man blir så nedkyld och trött att man inte orkar simma längre. Med en termoflytoverall klarar man sig i cirka en timme eller mer.

Sjösäkerhetsskolan1_3

Steg 3 – LARMA VID PROBLEM

Om du inte hittar den som fallit överbord snabbt eller inte får upp den nödställde i båten, ska du larma sjöräddningen. Ange din position så exakt du kan. Stanna kvar och fortsätt leta. Har ni hittat varandra, se till att hålla fast den nödställde intill båten och över ytan.

Sjösäkerhetsskolan1_4

Steg 4 – HÅLL FAST

När du kommer fram till den nödställde, kasta ut en lina eller livboj och dra sakta in honom eller henne mot bad- eller räddningsstegen på båten. Har du en liten båt med utombordare, använd plattan baktill och motorn som stege. Undvik att hoppa i själv – det är lättast att lyfta upp en människa ur vattnet uppifrån båten.

Sjösäkerhetsskolan1_5

Steg 5 – DRA UPP

En människa som fallit överbord blir snabbt både genomblöt och trött och därmed tung att lyfta. Om personen i vattnet inte klarar av att kliva ombord själv, gör en ögla eller ett sling med en lina och trä under armarna på den nödställde. Ju tunnare lina, desto mer plågsamt för den som ska dras upp. Dra honom eller henne upp i båten. Använd vinsch om det är för tungt.

Sjösäkerhetsskolan1_6

Steg 6 – TORKA OCH VÄRM

En fullt frisk människa utan nedkylningssymptom behöver inte uppsöka läkare. Sätt den nödställde i lä eller inomhus. Avlägsna alla våta kläder och torka kroppen torr. Massera inte! Om huden är våt, fortsätter nedkylningsprocessen eftersom naturen tar värme från kroppen för att torka huden. Sätt på torra, varma kläder och isolera kroppen så att bara näsan sticker ut. Om personen är kraftigt nedkyld, har frossbrytningar och skakar kraftigt, ska man uppsöka läkare/sjukhus eller kontakta sjöräddningen för råd.

Tillbaka

FBK NYHETSBREV

Svenska sjö